Uw zorg

Aspirine tegen kanker

Kan aspirine de kans op herval en uitzaaiingen bij patiënten met darmkanker verkleinen? Dat onderzoekt het Nederlandse Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in de Aspirin Trial. Sinds 2018 doet het UZA mee aan dit grootschalig onderzoek, als coördinatiecentrum in België. Al 124 Belgische patiënten nemen aan de studie deel.

Kleinere onderzoeken

Dikkedarmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in ontwikkelde landen. Van alle patiënten die in 2014 in Europa overleden aan kanker, is het de tweede doodsoorzaak. Kleinere onderzoeken toonden al aan dat aspirine het sterftecijfer van patiënten met dikkedarmkanker kan terugdringen, en de kans op terugkeer of uitzaaiing van de tumor mogelijks verkleint. 

Aspirin Trial

Dit effende het pad naar een grootschalig klinisch onderzoek. De Aspirin Trial werd geïnitieerd in het Nederlandse Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). In deze studie wordt het effect van aspirine vergeleken met het effect van een placebo, een ‘nepmiddel’ dat er hetzelfde uitziet. Prof. Marc Peeters, voormalig diensthoofd oncologie en huidig CEO van het UZA: ‘We hopen na 5 jaar een positief effect van aspirine op onze patiënten te zien’.

716 patiënten

Sinds 2018 ging de studie ook in België van start, met het UZA als coördinatiecentrum. In Nederland en België samen staat de teller op 716 deelnemende patiënten in 61 ziekenhuizen. In ons land nemen 19 Vlaamse en 9 Waalse centra deel. Patiënten die in aanmerking komen, kunnen nog tot eind 2022 deelnemen aan de studie. 

De Aspirin Trial werd mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van het Antikankerfonds en Kom op tegen Kanker.

>> Kom op Tegen Kanker
>> Antikankerfonds