Netwerken

5 zorgpartners - 9 campussen

1. Universitair Ziekenhuis Antwerpen

573Bedden
634Artsen
3306Medewerkers
27.821Opnames
50.015Dagopnames
562.922Ambulante contacten

Speerpunten

  • hoogkwalitatieve tertiaire zorg
  • voortrekker in innovatie, kwaliteit en patiëntveiligheid
  • academisch centrum voor opleiding en onderzoek

2 & 3. AZ Klina Brasschaat

589Bedden
200Artsen
1800Medewerkers
19 091Opnames
45 647Dagopnames
254 659Ambulante contacten

Speerpunten

  • Acuut referentieziekenhuis met sterk uitgebouwde spoedgevallendienst
  • Cardiologische- en neurologische zorgprogramma’s
  • Oncologische en chronische zorg (Acute opvang voor niet planbare zorg)
  • Neurologische revalidatie van coma- en MS-patiënten in AZ Klina campus De Mick
  • Urologie steenkliniek
  • Roboticachirurgie

4 & 5. AZ Monica Antwerpen en Deurne

466Bedden
237Artsen
1471Medewerkers
18 557Opnames
39 745Dagopnames
295 869Ambulante contacten

Speerpunten

  • orthopedie, oogheelkunde en mond-, kaak- en aangezichtschirurgie
  • interventiecardiologie
  • revalidatiecentrum

6 & 7 & 8. AZ Rivierenland

440Bedden
248Artsen
1 270Medewerkers
13 248Opnames
28 706Dagopnames
193 311Ambulante contacten

9. AZ Voorkempen

250Bedden
126Artsen
824Medewerkers
11 497Opnames
22 471Dagopnames
144 007Ambulante contacten

Speerpunten

  • Kunstnier – diabeteszorg
  • Uitbreiding van pediatrie en versterking verloskunde
  • Acute en chronische ouderenzorg en revalidatie
  • Chirurgisch en internistisch daghospitaal

De ziekenhuizen UZA (Edegem), AZ Klina (Brasschaat), AZ Monica (Antwerpen en Deurne), AZ Voorkempen (Malle) en AZ Rivierenland (Rumst, Bornem en Willebroek) vormen samen het locoregionale ziekenhuisnetwerk ‘Helix’. De partnerziekenhuizen binnen Helix engageren zich ertoe samen een volledig aanbod van hoogkwalitatieve en waardegedreven zorg tot bij de patiënt te brengen in de brede Antwerpse omgeving.

Logo Helix

In de evolutie naar een geïntegreerde zorgmodel, is de vorming van ziekenhuisnetwerken een belangrijke mijlpaal. Het UZA maakt sinds 2018 deel uit van Helix, samen met AZ Klina, AZ Monica, AZ Voorkempen en AZ Rivierenland. De ziekenhuizen van Helix vullen elkaar aan qua zorgprofiel en geografische spreiding. Elk van de ziekenhuizen behoudt binnen dit netwerk zijn eigenheid en sterkte, maar door de intensieve samenwerking kunnen ze verder inzetten op kwaliteitsvolle zorg. Helix vormt ook een koepel voor kennisdeling om te bouwen aan een toekomstgerichte zorg. Op die manier vinden Antwerpse patiënten alle zorg – van basis-specialistische tot hooggespecialiseerde zorg en innovatie – dicht bij huis.

Helix stelt eerste gemeenschappelijke team voor: HOST

Een eerste overkoepelend initiatief waar de partnerziekenhuizen samen vorm aan geven, is HOST: het ‘hospital outbreak support team. Met dit initiatief wil de federale overheid ziekenhuizen aanzetten tot kennisdeling en –opbouw rond infectiepreventie en antibioticabeleid. Daarvoor werden per ziekenhuisnetwerk middelen vrijgemaakt om een expertenteam samen te stellen dat dit project de komende jaren zal uitwerken.

Voor Helix bestaat het HOST-team uit:

  • Hilde Jansens: arts-ziekenhuishygiënist in het UZA en deeltijds voor HOST-Helix projectverantwoordelijke voor HOST
  • Elisabeth Mees, coördinator van het HOST-team. Elisabeth werkte voorheen als apotheker en biomedicus in UZ Leuven en als apotheker bij GZA. Sinds januari is zij voltijds tewerkgesteld door Helix voor het HOST-project.
  • Edwig Teck: versterkt het HOST-team als verpleegkundig expert en is sinds januari gedetacheerd vanuit AZ Rivierenland. Voorheen werkte hij daar als diensthoofd van spoed.
  • Dorien Theuns: draagt bij tot het team vanuit haar expertise als ziekenhuisapotheker en deeltijds voor HOST-Helix als specialist in de klinische farmacie.
  • Brigitte Claes: vervolledigt het team vanuit haar rol als UZA-coördinator van de transmurale zorg.

‘Tijdens de coronacrisis is het belang van transmurale zorg heel duidelijk geworden’, zegt Hilde Jansens, coördinator van het HOST-project. ‘De woon- en zorgcentra hadden een schrijnend tekort aan beschermingsmiddelen, en de expertise in infectiepreventie stond er niet altijd op hetzelfde niveau als in de ziekenhuizen. We bedachten oplossingen voor een strategische voorraad van beschermingsmiddelen, gingen ter plaatse voor advies op maat en zetten met een gezamenlijk beleid rond transfers, screening, bezoek en ontslag volop in op een duurzame heropstart na de eerste en tweede golf. Door slim samen te werken konden we continu en op een veilige manier kwaliteitsvolle zorg verlenen. Om in de toekomst beter op zulke situaties voorbereid te zijn, heeft de overheid nu het pilootproject HOST gelanceerd. Doel van het proefproject, dat over vier jaar loopt: de samenwerking tussen de ziekenhuizen bevorderen en de expertise van de ziekenhuizen ter beschikking stellen van de eerstelijnsgezondheidszorg en de collectiviteiten: woon- en zorgcentra, gehandicaptenzorg, revalidatiecentra … De focus hierbij ligt op infectiepreventie en –bestrijding, correct beheer van anti-infectieuze middelen en de versterking van de klinische farmacie inzake infectieziekten.’

Een eerste concrete realisatie is een opleiding infectiepreventie voor referentieverpleegkundigen en andere geïnteresseerden uit de partnerziekenhuizen en collectiviteiten. Bovendien wordt ook al gekeken naar een bijkomende specialisatie in de verpleegkunde voor ziekenhuishygiëne, op universitair niveau. Er wordt gewerkt aan een gemeenschappelijk communicatieplatform voor Helix: een Helix-website met een aparte zone voor HOST.  De komende maanden hoopt het team ook concrete gestalte te kunnen geven aan ideeën rond de optimalisatie van procedures en ondersteuning in het beheer van materiaal om infecties te voorkomen.

‘HOST is het eerste initiatief op netwerkniveau waar we praktisch op de werkvloer mee aan de slag gaan. Waar nu nog vaak ieder ziekenhuis voor zich denkt en werkt, willen we kennis beter naar elkaar laten doorstromen en op elkaar afstemmen. Uiteraard heeft elk ziekenhuis zijn eigenheid waar je rekening mee moet houden, maar er zijn genoeg gemeenschappelijke elementen om te delen zodat iedereen erbij wint’, vult Hilde verder aan.

Slimme zorg op maat van de patiënt

De ziekenhuizen zullen nog meer afspraken maken rond zorgprogramma’s. Daarnaast zullen ze hun expertise delen, inspelen op belangrijke evoluties binnen de gezondheidszorg zoals de digitalisering en transmurale zorg. Zo krijgen patiënten garantie op continuïteit van hoogkwalitatieve zorg. Binnen de digitale en virtuele evoluties in de gezondheidszorg zal Helix inzetten op duurzame, menselijke digitale transformatie. Door samen in te zetten op klinisch onderzoek, kan Helix ook sneller vernieuwende behandelingen en innovatieve technieken tot bij de patiënt brengen. Daarnaast biedt Helix extra mogelijkheden voor toekomstige zorgverleners. Dankzij het netwerk breidt het aantal stageplaatsen in de regio uit.