Uw zorg

Baarmoederhalskanker opsporen via urine

In Vlaanderen krijgen alle vrouwen van 25 tot en met 64 jaar om de drie jaar een uitnodiging om langs te gaan bij hun huisarts of gynaecoloog voor een uitstrijkje. Dit uitstrijkje wordt in een laboratorium geanalyseerd: zijn er afwijkende cellen die wijzen op baarmoederhalskanker? Heel wat vrouwen laten zich liever niet onderzoeken. Daarom onderzoekt het UZA de mogelijkheid van een laagdrempelige zelftest via een urinestaal.

Urinestaal in plaats van uitstrijkje

Hoe meer vrouwen deelnemen aan de screening, hoe lager het risico op baarmoederkanker. Daarom willen de wetenschappers meer vrouwen overtuigen zich te laten onderzoeken, op een alternatieve manier. In plaats van een uitstrijkje bij de huisarts of gynaecoloog zouden ze een urinestaal kunnen afnemen om dit te laten analyseren. 

ScreenUrSelf

De onderzoekers van de ScreenUrSelf-studie onder leiding van prof. Dr. Pierre Van Damme evalueren de (kosten)effectiviteit van vier verschillende methodes voor zelfafname, bij vrouwen die niet ingaan op de uitnodiging om een uitstrijkje te laten nemen.   

>> Lees meer