Uw zorg

De dokter kijkt en luistert thuis mee

Tijdens de coronapandemie bewees telemonitoring meer dan ooit zijn waarde. Ziekenhuizen moesten op zoek naar manieren om de fysieke patiënten­stroom in te perken. Tegelijk moest continue en kwaliteitsvolle opvolging aan de patiënten worden gegarandeerd. Zo kwam telemonitoring in een stroomversnelling terecht. Oncologie en cardiologie zijn trendsetters op dat vlak.

Oncologie

Telemonitoring sinds 2013

In 2013 al deed de dienst oncologie een eerste kleinschalig onderzoek naar telemonitoring. In 2017 volgde een grote studie met vier andere ziekenhuizen. 170 patiënten werden vanop afstand opgevolgd via een app. Het ging om patiënten die chemotherapie kregen als palliatieve behandeling.

De studie kaderde in een ­breder onderzoek: het Ambulatory Monitoring of cancer Therapy with a smaRtphone ­Application (AMTRA). Daaruit bleek dat begeleiding vanop afstand perfect mogelijk was. De patiënten waren tevreden, gemelde klachten raakten onder controle, en 98 procent nam correct zijn medicatie, wat uitzonderlijk veel is.

Meer digitale opvolging

Nu kanker vaker een chronische ziekte wordt, willen we meer dan ooit op levenskwaliteit inzetten. Thuiszorg wordt daarbij de norm. Patiënten zijn zelf vragende partij. Het is geruststellend te weten dat een medisch team vanop afstand over je waakt en bereikbaar is. Ook voor de gezondheidszorg biedt het voordelen: het is kostenbesparend en het belast de zieken­huizen minder.

De dienst oncologie plant een aantal vervolgstudies, onder meer naar digitale opvolging van patiënten die een genezende of hormonale therapie ondergaan. Op termijn kan de app dan worden gebruikt om levens­kwaliteit te meten. Het systeem zou ook nuttig kunnen zijn voor andere zorgverleners, zoals kinesisten, diëtisten, radiotherapeuten en huisartsen.

Cardiologie

Digitaal oor volgt je hartslag

Ook cardiologen zijn altijd al voorlopers geweest in telemonitoring. In de jaren ’80 stuurden patiënten gegevens van hun pacemaker via telefoon door. Vandaag seint het internet al die data door, ook van implanteerbare defibrillatoren (ICD) en ingeplante ritmerecorders, zonder tussenkomst van de patiënt.

Die informatie is pas nuttig als we er snel en gepast op kunnen reageren. Dé uitdaging is het creëren van een goede workflow. Daarom richtte de dienst in 2020 een Telemonitoring Unit (TMU) op. Cardiologen, elektrofysiologen, (katheterisatie)verpleegkundigen en een ICT-specialist werken samen nieuwe werkstromen uit voor efficiënte telemonitoring.

Gebruiksvriendelijk platform

Samen met de Belgische startup LindaCare werkten ze aan een platform waarop alle waarden gestructureerd en gebruiksvriendelijk terechtkomen. Afwijkende data springen meteen in het oog. In die zin vormt het de ruggengraat voor onze zelf ontwikkelde workflow en kunnen we onze patiënten nog beter opvolgen.

Een achttal TMU-verpleegkundigen neemt de dagelijkse opvolging van de data op zich en verzorgt de contacten met patiënten en artsen. Patiënten die zich zorgen maken, kunnen hen altijd zelf opbellen. De TMU-medewerker gaat dan na of er zich iets afwijkends heeft voorgedaan en overlegt indien nodig met de arts.

>> Lees meer

Telecovid volgt COVID-patiënten thuis op

Telecovid startte in november 2020 als een project van UZA en partners uit de eerstelijnszorg om COVID-patiënten thuis op te volgen tijdens hun ziekte- en herstelproces. Dat verliep via UZA@home, het patiëntenportaal van het UZA, en eventueel telemonitoring. In 2021 volgden we 433 patiënten op via Telecovid.

Parallel onderzoeken we de gebruikerservaring voor patiënt en zorgteam, en de impact van continue thuismonitoring op het aantal ziekenhuisopnames en het ziekteverloop.

Veilig portaal UZA@home

Het gaat om COVID-patiënten die (nog) niet opgenomen moeten worden in het ziekenhuis, en COVID-patiënten die ontslagen werden uit het ziekenhuis en thuis verder herstellen

De patiënten geven via UZA@home veilig en gestructureerd hun klachten door. Zo krijgen onze zorgteams snel zicht op hoe hun gezondheidstoestand verandert. Afhankelijk van het ziekteverloop of voorgeschiedenis kan telemetrie ook preventief opgestart worden, waarbij we vanop afstand vitale parameters zoals lichaamstemperatuur en de zuurstofgraad in het bloed opvolgen. Op basis van de antwoorden en eventuele parameters waakt het zorgteam erover dat het veilig is om thuis in isolatie te herstellen.