Uw zorg

Holistische zorgpaden voor bejaarden met hartritmestoornis

Bijna 8% van de 65-plussers krijgt te maken met voorkamerfibrillatie, een hartritmestoornis waarbij de elektrische geleiding verstoord wordt. Dergelijke patiënten hebben vaak ook andere aandoeningen. En ze nemen meestal meerdere medicijnen tegelijk. Het huidige zorgpad is vaak niet afgestemd op die extra factoren. Het EHRA-PATHS-project streeft daarom naar holistische, inclusieve en gepersonaliseerde behandelstrategieën die rekening houden met de verschillende factoren.

Vijf pijlers

Het Europese project EHRA-PATHS wordt gecoördineerd door o.a. UZA-medewerkers prof. Hein Heidbuchel en Lien Desteghe. Het project steunt op vijf pijlers:

  1. Eerst identificeert het onderzoeksteam de verschillende patronen van multimorbiditeit (verschillende aandoeningen) en polyfarmacie (meerdere geneesmiddelen) bij oudere patiënten met voorkamerfibrillatie. Ze houden daarbij ook rekening met de geslachtsverschillen.
  2. Daarna brengen ze de huidige behoeften in de klinische praktijk in kaart. Wat is vandaag nodig voor een goede behandeling van multimorbide patiënten met deze aandoening?
  3. In een derde fase ontwerpt en ontwikkelt het team nieuwe interdisciplinaire, patiëntgerichte, systematische zorgpaden om multimorbiditeit, polyfarmacie en sekseverschillen bij oudere patiënten aan te pakken.
  4. De nieuwe zorgpaden worden daarna systematisch en uniform geïmplementeerd en geëvalueerd, in heel Europa.
  5. Een heldere communicatietrategie tenslotte zorgt voor een maximale maatschappelijke impact. 

>> Lees meer