Uw zorg

Hoop op behandeling niet-alcoholische leververvetting

Leververvetting is vaak het gevolg van alcohol of bepaalde geneesmiddelen. Maar bij andere oorzaken blijft de ziekte vaak lang onder de radar. Het kan dan plots leiden tot chronische ontstekingen en zelfs levercirrose. Het team van prof. Sven Francque stond mee aan de wieg van een nieuw geneesmiddel om dit te behandelen. Daarmee is er voor het eerst uitzicht op een doeltreffende behandeling.

Niet-alcoholische leververvetting

Naar schatting kampt 1 op de 4 volwassenen met een vorm van leververvetting of steatose. Binnen die groep is er bij ongeveer 1 op 10 sprake van niet-alcoholische leververvetting en ontsteking (NASH). Deze vorm staat totaal los van het gebruik van alcohol of bepaalde geneesmiddelen. De ziekte blijft vaak lang onder de radar maar kan leiden tot chronische ontstekingen en zelfs levercirrose.

Nieuw geneesmiddel

Voor het eerst is er hoop op een doeltreffende behandeling. Een nieuw geneesmiddel, Lanifibranor, dat mee ontwikkeld werd door het team van prof. Sven Francque (diensthoofd gastro-enterologie en hepatologie in het UZA) boekte veelbelovende resultaten bij de eerste twee studiefasen. De patiƫnten in het onderzoek kampten met minder last van leverontstekingen en hadden verminderde littekens op de lever.

>> Lees meer