Onze medewerkers

Innovatiebonus beloont 30 UZA-projecten

Creativiteit en innovatie stuwen onze organisatie vooruit. Daarom geeft het UZA vernieuwende ideeën graag een boost. Elk jaar belonen we bijzondere creatieve projecten. In 2021 konden 60 medewerkers in 30 projecten rekenen op een innovatiebonus.

Creativiteit wordt beloond

Het UZA barst van de creatieve en innovatieve ideeën. Met de innovatiebonus staat hier ook een mooie extra beloning tegenover. In 2021 konden 30 projecten rekenen op zo’n innovatiebonus.

Het UZA medewerkers motiveert met deze bonus medewerkers of teams die het voorbije jaar een innovatief project realiseerden. Elk projectvoorstel wordt eerst zorgvuldig gescreend door zowel het directiecomité van het UZA als door de FOD Economie.

Mobiele testteams – Cobusters

Voldoende testcapaciteit is belangrijk om de pandemie te beheersen. Ook concrete ondersteuning van scholen, WZC’s en organisaties speelt een grote rol.

Daarom startte het UZA met de ‘Cobusters’. Mobiele testteams komen ter plaatse om mensen te testen op COVID. Het originele UZA-idee werd op enkele maanden tijd concreet uitgewerkt en zelfs geïmplementeerd als deel van de nationale teststrategie.

Kinderraad

Kinderen baas in het Moeder- en Kindcentrum! Daarom richtte de afdeling een eigen kinderraad op. Elke twee maanden laten een tiental jonge patiënten die er verblijven hun stem horen: over het eten, de inrichting, zelfs over de medische zorg.

De kinderen worden begeleid door pedagogisch medewerkers. Ze leren er ook samenwerken en in groep functioneren: belangrijke vaardigheden die ze moeten missen omdat ze niet naar school kunnen.

Nieuwe software Edgecell

Sinds de oprichting van de stamcellenbank in 2006 gebeurt de dossiervoering op papier. Digitalisering en automatisering drongen zich op. De nieuwe Edgecell-software werd geconfigureerd in functie van de noden van de patiënt, de stamcellenbank, het labo en de dienst hematologie.

De verwerking van stamcelproducten is nu efficiënter en veiliger. De digitale logging van alle input en output zorgt ook voor een betere traceerbaarheid.

Desinfectie van gebruikte schorten 

Door corona ontstond een nijpend tekort aan beschermingsmateriaal voor COVID-zorg. Om schorten te hergebruiken moesten we een manier vinden om ze snel veilig te desinfecteren na gebruik bij COVID-patiënten.

Het UZA is er als eerste in geslaagd een goed proces op te zetten om gebruikte schorten te desinfecteren. We doen dit ook voor partners zoals WZC’s.

Digitalisering bij Moleculaire Microbiologie

Tot voor kort werden de staalaanvragen, lotnummers van mixen en controles handmatig aangemaakt en opgevolgd door de dienst Moleculaire Microbiologie. Dat vergde veel tijd.

De dienst is erin geslaagd dit volledige proces te digitaliseren. De focus lag op kwaliteitscontrole en de werkplanning. Voortaan werkt de dienst Moleculaire Microbiologie papierloos.