Uw zorg

Onderzoek naar nieuwe behandelingen tegen MS

Vandaag kunnen verschillende behandelingen multiple sclerose afremmen. Ze vertragen het ziekteverloop, maar herstellen niet de ontstane schade aan de zenuwcellen. In het UZA doen experten al jarenlang research naar de mechanismen van MS. Ze onderzoeken momenteel de mogelijkheden van celtherapie en het diabetes-medicijn metformine.

Celtherapie tegen MS

Het UZA en UAntwerpen onderzoeken of celtherapie een nieuwe mogelijkheid kan bieden voor de behandeling van MS en andere auto-immuunziekten. Een wereldprimeur in het MS-onderzoek.

Het onderzoeksteam kreeg van het Vlaams Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Techniek een toelage voor de opstart van de eerste klinische studie. Deze fase-I studie gaat bij 9 MS-patiƫnten na in hoeverre celtherapie veilig en haalbaar is, en wat mogelijke nevenwerkingen zijn.

Onderzoek naar Tregs

Intussen onderzoekt het team ook of een bepaald BNDF-eiwit neurologische schade bij MS al dan niet kan herstellen. Dit onderzoek zal de komende jaren de verschillende onderzoeksfases doorlopen, in cellen in het labo en op proefdiermodellen.

Prof Nathalie Cools: ‘Dit nieuwe onderzoek richt zich op de ontwikkeling van gemodificeerde regulerende T-cellen (Tregs) die in staat zijn om hoge concentraties van het BDNF-eiwit te produceren, met het doel de zenuwcellen te herstellen. Dit werd nog nooit eerder onderzocht.’

Betaalbaar diabetesmedicijn tegen MS

Helpt het betaalbare medicijn metformine tegen de beschadiging van hersenen en ruggenmerg bij toenemende MS? Dat onderzoekt het team van neurologe Barbara Willekens van het UZA met een aantal andere centra binnen het project MACSiMiSE-BRAIN. Het team hoopt dat metformine een aanvulling vormt bij bestaande behandelingen die ontsteking in het zenuwstelsel afremmen.