Uw zorg

Speuren naar varianten van het coronavirus

Eerst kwam de alfavariant. Later de bèta-, gamma- en deltavariant. Eind 2021 werden we plots opgeschrikt door de omikronvariant. Wat zijn zulke coronavirusvarianten eigenlijk en hoe worden ze opgespoord? Het labo klinische biologie van het UZA doet heel wat genoomanalyses om varianten in kaart te brengen.

Detectivewerk met 13 laboratoria

Om varianten van het virus op te sporen, moet je het genoom – alle bouwstenen van het genetisch materiaal – van het virus in kaart brengen. Bij zo’n genoomanalyse worden alle 30.000 letters van het coronavirus uitgelezen. Als we dat dan vergelijken met het genoom van de oorspronkelijke virusstam, ontdekken we of en waar er mutaties zitten.

Voor dat detectivewerk heeft de federale overheid een platform opgericht met 13 laboratoria verspreid over heel België. Daarbij zit ook het labo klinische biologie van het UZA. Daar vinden heel wat genoomanalyses plaats die internationaal worden gedeeld.

Mobiel testteam CoBUSters

Als we een zorgwekkende variant vinden, waarschuwen we meteen het Agentschap Zorg en Gezondheid. Ook ons mobiel testteam CoBUSters zoekt mee. Zij leveren tot 3500 stalen per dag aan waardoor het testlabo snel is uitgegroeid tot het grootste in België.

>> Lees meer

Lees meer in MagUZA