Uw zorg

Vergelijkende studie van behandeling van stotterende kleuters

Stotteren is een spraakstoornis waarbij de spraakstroom wordt verstoord. Onwillekeurige herhalingen van klanken, lettergrepen, woorden of zinnen verhakkelen het spreken. Gelukkig kan dit worden behandeld. Het succes is het grootst als dit gebeurt voor de leeftijd van 6 jaar. Er bestaan verschillende soorten van behandeling. TreatPaCS gaat na welke de meest efficiënte is bij kleuters.

Verschillende soorten

Voor kleuters bestaan er vandaag verschillende behandelingsprogramma’s. Vaak met een gunstig resultaat. De onderzoekers willen in de TreatPaCS-studie drie courante behandelingen met elkaar vergelijken: 

  • Mini-KIDS (gericht op de spraak)
  • Lidcombe Programma of LP (gericht op de spraak)
  • Sociaal cognitieve gedragsbehandeling of SCBT (gericht op de kennis, emoties en het gedrag)

 

Studie met 249 kinderen

In de studie worden 249 kinderen toegewezen aan één van de drie behandelingsprogramma’s en een gespecialiseerde logopedist. Die meet 18 maanden na de start van de behandeling het resultaat. De verwachting is dat de drie programma’s bij bijna alle kinderen het stotteren helpt oplossen. Het verschil zit hem in het aantal behandelingsuren. Welke van de verschillende programma’s blijkt het efficiëntst? Dit kan belangrijke informatie opleveren voor gezinnen zowel als voor het gezondheidssysteem.